Sypigetips

Diverse gode tips

RENGØRING AF SKÆREPLADE:                  

Er din skæremåtte blevet lodden af fnug fra fleece, pladevat o.lign?

* Fyld badekaret 1/3 op med stuetempereret vand. Anvend endelig ikke varmt eller meget varmt vand, da det vil ødelægge måtten! Tilsæt 1-2 spsk. eddike og en stråle af flydende opvaskemiddel. Brug noget blødt såsom en svamp, tandbørste eller svampebørste til at skabe skum og forsigtigt rense din måtte. Derefter skylles skæremåtten med stuetempereret vand for at få alle sæberesterne ud af måtten. Man kan efterfølgende enten tørre skæremåtten med et viskestykke eller lade den lufttørre. (VIGTIGT: direkte sollys kan beskadige måtten)

* En anden mulighed er at bruge et almindeligt gummi viskelæder – ved bare at bruge viskelæderet ligesom du plejer kan du "viske" fnuggene væk. Viskelæderet trækker ligesom det lodne ud af måtten.

________________________________________

 SLIBNING AF SKÆREKNIV:                       

* NU om dage kan man få linealer, der sliber, mens man skærer. Kanten er med diamantstøv, og det virker. Til gengæld skal man være meget omhyggelig - hvis man (ved et uheld) får skærehjulet til at ramme ind i kanten, er bladet ødelagt. Så den er absolut ikke for begyndere.

* Man kan også købe et redskab til at slibe hjulet med. Den bliver dog hurtigt glat, der hvor hjulet skal slibes.

* En billig metode er ganske almindelig stanniol/aluminiumsfolie. Du skal bare folde et stykke folie et par gange og bare skære flere gange frem og tilbage med din sløve rotorkniv. Hold en pause indimellem for at teste skarpheden på et stykke stof. Du vil ende op med en næsten ny kniv!

 ________________________________________

 SKABELONER:                                          

* Når man skal bruge skabeloner der fx er 5 kantede, kan man nemt selv lave dem på sin computer. I programmet Word skal man bruge "Indsæt figurer", her vælges figuren, og når man holder shifttasten nede samtidig med at figuren trækkes med musen, så får man en fin figur med lige lange sider. Størrelsen kan laves efter ønske, og man kan kopiere figuren og udfylde et helt ark med samme figur og til sidst afslutte ved at udskrive på karton. (Eller på alm. papir og så laminere bagefter). Så er der kun tilbage, at klippe skabelonerne ud. Det samme kan gøres med andre geometriske figurer som kvadrater, romber, ligebenede trekanter og sekskanter.

* En billig løsning til det dyre skabelon plastik man kan købe: Tag en fotokopi af dit mønster, laminer det i en lamineringsmaskine og klip det ud fra plasten. Så har du en fin og holdbar skabelon - og har sparet penge.

* A4-mapper fra "Tigeren" eller andre tilsvarende butikker er fine og billige til skabeloner - helst så lyse i farven som muligt.

* Brug fx plastskabelon til noget der skal applikeres på - smør lidt stivelse på og stryg dem om plasten - så er de nemmere at sy fint på.

* Hvis skabeloner eller stencils skal bruges mange gange til at tegne omkring skal de forstærkes, for at holde faconen. Tegn dine mønster-enheder på et A4 ark - der kan være mange på et ark!. Skriv størrelse og trådretning på alle enhederne, læg arket i en lamineringslomme og kør det igennem lamineringsmaskinen. Når arket er koldt er det meget let at skære/klippe den enkelte skabelon ud.

* Når du skal skære med små plastskabeloner, så sæt malertape på: Sno det rundt om fingeren og sæt det på skabelonen - sæt det derefter fast på stoffet. Det kan bruges mange gange.

* Ternet karton kan også klippes ud i A4 størrelse og lamineres. Den færdige skabelon er lidt glat, så det er en god idé at klæbe et par sandpapir pletter på bagsiden.

* Gem dine skabeloner fx i en lille skuffe, så kan du næsten altid finde nogle der passer, når du begynder et nyt patchwork arbejde.

* Man kan bruge det kraftige plastic som nogen gange er udenom skriveblokke eller evt nogle støvleskaftbeskyttere fra Netto til 15 kr - der kan blive mange skabeloner som ikke slides op ligesom pap gør.

________________________________________

NÅLE:                                                    

* Er nålespidsen på din symaskinenål beskadiget, eller er nålen bøjet springer maskinen sting over eller ødelægger stoffet. Kontrollér derfor nålen jævnligt. Det kan gøres med en nylonstrømpe, som du lader nålen gå ned i. Bliver den hængende, er nålen beskadiget og skal skiftes ud.

* Er nålen forsvundet i nålepuden? Brug langsiden af en lukket saks. Pres puden flad og bliv ved fra alle sider til du får nålen op – Det er utroligt så mange der dukker op!

__________________________________________

OPSPÆRTNING AF SØMME:                           

* Hvem hader ikke når man har syet en lang søm forkert, og man er nødt til at sprætte det hele op igen? Brug en batteridrevet skægklipper. Sæt enden på det du vil sprætte op fast på mit strygebræt med en nål, og start maskinen. Den klipper ikke i stoffet, kun i tråden. De små tråde fjernes med et stykke malertape rullet omkring 2 fingre.

__________________________________________

PRESNING:                                                 

* Hav et håndklæde liggende på dit strygebræt. Så kommer der ikke en kant hvor der er 2 lag stof når du presser dine quilt blokke.

* Brug ikke damp når du presser – dampen gør at man nemt trækker stoffet længere. Selv en millimeter på en blok giver meget på det samlede tæppe!

* Når du skal presse under din syning, er det vigtigt, du gør det på den rigtige måde. Du skal presse og ikke stryge! Når du stryger, bruger du en frem og tilbage bevægelse. Når du presser, bruger du en op og ned bevægelse. Strygning kan strække stoffet ud af facon og skabe vridninger og buler i den færdige quilt. Derfor: pres altid!

* Husk også altid at presse undervejs i dit syarbejde og ikke til sidst. Det er nemmere for dig og giver et pænere resultat.

__________________________________________

 STYR PÅ LAPPERNE:                                  

* Køb en flamingoplade ca.3 cmtyk. Skær den ud i en firkant på ca. 30 x 30 cm: Her kan du med knappenåle sætte din blok på og så ri om papperne efterhånden, som du syr. Flamingopladen tager jeg også med mig ud i haven - stoflapperne "flyver" ingen steder, når de er sat på med knappenåle. Du kan også bruge den, når du vil se, hvordan farvesammensætningen bliver på din færdige blok inden, du syr den sammen.

* Når du laver noget der er så stort at det ikke kan være på en flamingoplade, så brug spisebordet. Læg et strechfrotté-lagen på bordet - så bliver de små stofstykker pænt hvor de skal, også selv om der bliver gennemtræk.

__________________________________________

HOLD STYR PÅ STRIMLERNE:                        

* Fx når du syr Bagello teknik er der mange strimler at holde styr på. Brug et af de små runde strømpe tørrestativer (de runde med klemmer i - de kan købes i så godt som alle supermarkeder). Jeg har nummereret klemmerne og sætter så strimlerne fast i den rækkefølge, de skal sys sammen. Det gør det nemt at styre forløbet - også selv om jeg går fra arbejdet i flere dage.

__________________________________________

DESIGNVÆG:                                            

* Man kan lave sin egen designvæg ved at hænge et stykke flannel eller "batting" op på væggen (kan fx laves af 1-2 fleece-lignende tæpper købt billigt i Jydsk eller IKEA). Stoflapperne bliver hængende uanset hvor store de er. På den måde kan man flytte rundt med dem til man er tilfreds med resultatet.

* Undgå at kravle rund på gulvet, når du samler din quilt. Har du en designvæg, så samt din quilt på den (afdæk evt. med aviser). Fæst bagsidestoffet, med vrangen udad, fast med nogle nåle øverst på stoffet. Spray med limspray og fordel pladevattet. Spray igen og fordel forsiden. Du vil opleve at tyngdeloven hjælper dig med at gøre det fint og glat
__________________________________________

 OPHÆNGNING AF STORE PATCHWORKTÆPPER:  

* Du kan bruge "gardin klemmer" fra Ikea. De klemmer fast om tæppe og krogen gøres fast til en rundstok eller lign. Det er en billig løsning. De hedder Dignitet og koster omkring 30 kr. for 24 stk. Det er del af et ophængningssystem med wire, men kan også bruges på tynde rundstokke.

* Monter evt en gardinstang direkte i loftet og monter tæppet med en masse små klemmer købt i IKEA til gardinophæng, de ender i små øjer/kroge, dem monterer du så i gliderne. Brug fx et tæppe fra gulv til loft foran en bred reol med masser af kasser til stoffer + min PC = god til at gemme "rod" væk.

* Buksebøjler i træ kan også bruges til ophængning. De er nemme at klemme om kanten.
__________________________________________

lissi jensen 17.04.2013 10:59

der var mange gode råd

lissi jensen 17.04.2013 10:57

der er mange gode råd

Nyeste kommentarer

19.02 | 13:12

Hej hvor har du denne fine mønster fra?

11.10 | 08:48

Jeg laver alle mine ting selv, så desværre intet konkret mønster , men et ...

11.10 | 08:39

Er dette en æske og mønster man kan købe Mvh

17.08 | 15:40

Hejsa. Jeg har ingen butik. Billedet er fra en butik i Australien. Jeg h...